Dizimin ağrısı her zaman menisküs veya kıkırdaktan mı kaynaklanır?

Hayır, dizin ağrıması için menisküs yırtığı veya kıkırdak yaralanması şart değildir. Özellikle diz kapağı ve çevresindeki bozukluklar dizde ağrı yapabilir. Hasta genelde menisküsünde yırtık yoksa ve/veya kıkırdaklarında aşınma yoksa, diz ağrısında çaresiz kalabilir. Dizin diz kapağı bozukluklarında çok basit yöntemlerle hasta ağrılarından kurtulabilir.

 

Her menisküs yırtığının ameliyat olması gerekir mi?

Menisküs dokusu dizin en önemli yapılarından biridir. Menisküs yırtılması dizin kireçlenme sürecinin başlangıcı olabilir. Ancak her menisküs yırtığı ameliyat olmak zorunda değildir. Hangi menisküs yırtığının neden ve ne zaman ameliyat edilmesi gerektiğinine bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı muayenesi sonrasında hasta ile ortaklaşa karar vermek gerekir.

Diz ağrılarımı hangi durumlarda ihmal edersem, karşıma hangi sorunlar çıkar?

Diz ağrılarını yukarıda “Hangi durumlarda dizim ağrıyorsa doktora gitmeliyim” sorusunda bahsettiğim konular çerçevesinde ihmal edildiği zaman sorunlar çıkabilir. Dizin hastalıklarında iki önemli nokta vardır. Bunlardan birincisi insanda kötü huylu kemik tümörleri en sık diz çevresinde olur ve “Hangi durumlarda dizim ağrıyorsa doktora gitmeliyim” sorusunda bahsi geçen durumların ihmalinde diz ekleminin kıkırdak ve kemik yapısının bozulması ve de diz ekleminin harap olması söz konusu olabilir.

Hangi durumlarda dizim ağrıyorsa doktora gitmeliyim?

Bu sorunun cevabını tam olarak vermeğe çalışmak doğru değildir. Çünkü size verebileceğimiz bilgi diz ağrılarının %95 ine yakınını kapsar. Ancak nadir görülen ve sinsi ilerleyen diz ağrısı ile giden hastalıklarda erken teşhis önemli olabilir. Bu nedenle hasta kendini ruhen ve bedenen rahat hissetmediği sürece mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına baş vurmalıdır.

Bu önemli uyarının haricinde şu durumlarda hasta bir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına başvurmalıdır:

1. Diz ağrıları herhangi bir çarpma veya düşme sonucu geliştiyse.

2. Bu çarpma veya düşme sırasında dizinden herhangi bir ses geldiyse hemen.

3. Diz ağrılarına; yemek yemeğe rağmen zayıflama, yorgunluk, iştahsızlık, gece ağrıları vb.. genel beden düşkünlüğü eşlik ediyorsa.

4. Dizde herhangi bir şişlik, kızarıklık ve ısı artışı varsa.

5. Diz hareketleri kısıtlanmışsa.

6. Herhangi bir önemli genel beden hastalığı ( kanser, şeker hastalığı, kortizon (prendol) kullanılan herhangi bir hastalık vb..) olanlar.

7. Herhangi bir kan hastalığı olanlarda.

8. Bel, kalça ve ayak-ayak bileğinde bilinen bir hastalığı olanlarda.

9. Merdiven inip çıkmak, namaz kılmak veya uzun mesafe yürümek gibi mekanik olaylarda dizde ağrı, hareket kısıtlılığı olması durumunda.

10. Diğer eklemlerinde kireçlenme teşhis edilmiş hastalarda.

11. Romatizmal hastalığı olanlarda.

12. Diğer dizi ile kaşılaştırıldığında açısal fark varsa.

13. Diğer diz ile karşılaştırdığında boyutlarında fark varsa.

14. Tüm çocukluk ve erişkinlik döneminde ağrı kesicilere cevap veren yada vermeyen, ancak tekrarlayan ağrılar.

15. Eski diz çevresini ilgilendiren kırık hikayesi olanlar.

16. Dizinden herhangi bir ameliyat geçirmiş olanlarda.

Dizim her ağrıdığında önemli bir sorun var mıdır?

Gün içinde yaptığımız zorlayıcı hareketlere, yaşımımıza ve spor gibi alışkanlıklarımıza bağlı diz ağrıları olabilir. Eğer diz ağrılarımız fazla değilse ve düşme-çarpma gibi travmatik bir olay sonucu gelişmedi ise hemen telaşlanmamak gerekir. İnsanda yaşına ve bacak adale gücüne göre gün içi zorlanmalarda geçici diz ağrıları olabilir.

Dizden kaynaklanan ağrı nedir?

Dizden kaynaklana ağrıların bir çoğu diz eklemi çevresinde olur. Diz ağrılarının ayak ve ayak bileğine yansıması genelde olmaz. Ancak tüm bacağın düz durmasında bir bozukluk varsa o zaman hastanın hem dizi hem ayak bileği hem de kalça ve beli ağrıyabilir. Ancak dizden kaynak alan hastalıkların bir çoğunda ağrılar dizin önünde, arkasında, iç veya dış yanında olabilir. Hastalar kalça veya belden kaynaklanan ağrılarını diz bölgesinde hissedebilir. Ancak bu ağrıların kaynağının nerede olduğunu bir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı muayenesi ile anlaşılabilir.